bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Articole si critica. Articole publicate
Articole apartinand profesorului Aurel Dorcu
Aurel Dorcu > Aurel Dorcu CV

Aurel Dorcu CV


Fost profesor la Scoala Populara de Arta din Botosani, Romania, in prezent pensionar, fondatorul (daca se poate spune asa pentru acei ani) Muzeului Judetean Botosani in perioada comunista.

Preluare: http://www.stiri.botosani.ro/stire/8337/PROFESORUL+AUREL+DORCU+A+TRECUT+IN+NEFIINTA!.html

Vineri dimineata (04-09-2009), distinsul Profesor Aurel Dorcu s-a sfarsit din viata pamanteasca, dupa ani de suferinta, ultima perioada fiindu-i extrem de chinuitoare.

Colaborator al publicatiei Stiri Botosani din prima zi a aparitiei noastre, Profesorul Aurel Dorcu ne-a incantat, pe noi si pe cititorii nostri, cu numeroase articole de inalta tinuta si de o laborioasa documentare.

Erudit, calauzit de o rara inteligenta si o stralucita simtire artistica, Aurel Dorcu a influentat in ultimii 50 de ani sute, mii de botosaneni.

La catedra Liceului A.T.Laurian, in salile Muzeului Judetean, in pagini de carti sau de ziare, Profesorul Aurel Dorcu si-a marturisit crezul si iubirea fata de tot ce inseamna arta si frumos.

Trecut prin anii de cumplita urgie din prima jumatate a secolului XX, Aurel Dorcu a trait anii 40-50 cu rabdarea si intelegerea care l-au caracterizat mereu.

Fiu al unui subofiter concentrat in cadrul unitatii militare de infanterie din Botosani, a plecat odata cu regimentul care tocmai fusese repartizat, prin 1944, in satul Brastavat, din fostul judet Romanati. Vremuri grele, de rastriste, foamete si nesiguranta.

Refugiul a durat pana la sfarsitul verii 1945. Intoarcerea la Botosani a fost dureroasa, printre daramaturi si amintiri strivite sub ocupatia ruseasca. In toamna aceluiasi an a reluat cursurile la Liceul Laurian, pentru ultima clasa.

Tot de Laurian se leaga si cariera Profesorului. Dascal timp de multe decenii, aspru cautator al frumosului si, mai ales, staruitor in a transmite mai departe tot ce a acumulat in tot acest timp, Aurel Dorcu este si unul dintre cei mai rabdatori colectionari de arta din zona Moldovei.

In casa mica, linistita, au poposit de-a lungul anilor pictori celebri, compozitori geniali, personalitati de marca: tablouri, discuri, albume. O colectie fascinanta!

Despre Profesorul Aurel Dorcu se poate vorbi nesfarsit, despre Omul Aurel Dorcu ne vom aminti pururi!

ODIHNITI-VA IN PACE, DISTINSE DOMN PROFESOR!

Articole

Concertul inaugural al Filarmonicii din Botosani
Ian Sibelius, unul dintre poetii lumii nordului in muzica, impreuna cu Edward Greg, este cunoscut in primul rand prin poemele sale simfonice („Kullervo”, „Filandia”, „n Saga” etc), majoritatea lor inspirate din marea epopee nationala „Kalevala”. Ele l-au impus drept compozitor national finlandez si i-au determinat o notorietate pe plan european. Sibelius a compus si simfonii valoroase si un Concert pentru vioara si orchestra. El este interpretat de catre solisti de seama ai viorii, asemenea lucrarilor scrise de Mozart, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy, Brahms, Ceaikovski. Se distinge prin factura sa specifica romantismului tarziu si prin ritmurile navalnice din Final, sugerand parca o sarbatoare pagana.
(articole de comentarii pe variatuni muzicale)

George Spaiuc, la Galeria Luchian
Peisajul natural a devenit imagine principala si importanta in arta universala, si nu un simplu mediu ambiant, prin pictura romanticilor, dar indeosebi prin pictorii Scolii de la Barbizon si prin impresionistii francezi: Monet, Renoir, Sisley, Pissaro etc. In arta noastra, majoritatea pictorilor au cultivat cu brio peisajul. Grigorescu cu peisajele sale luminoase, stenice, incantatoare, vazute in Franta sau pe plaiurile paraului Campinita, Andreescu, cu Stejarul, umbrind poiana din jur, cu Padure de fagi, cu Campurile toamnei incarcate de roade, peisaje exprimand vesnicia si maretia naturii. stefan Luchian a lasat lumii imagini de flori si de peisaje din locurile lui dragi, Brebu, Chiajna, Vulcana, creatii innobilate de candoarea, de lumina, de sensibilitatea sufletului sau bun. Creatii pentru care cuvintele noastre sunt prea putine.
(articole de arta plastica)
*Toate aceste articole au fost publicate
Down Up Stop Top