BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Articole si critica. Articole publicate
Articole apartinand profesorului Aurel Dorcu
Aurel Dorcu > Articole despre Aurel Dorcu

Articole despre Aurel Dorcu


25-10-2003 Botosani
Donatie de la fiica unui fost primar


Muzeul Judetean de Istorie a primit, recent, o donatie de o valoare greu de estimat.
Donatoarea, prof. Ileana Turusancu, a mai oferit numeroase documente muzeelor din judet, dar de aceasta data a oferit piese de mobilier care au apartinut tatalui sau, avocatul Ioan P. Darie, fost primar al Botosanilor intre anii 1921-1922 si prefect al judetului in 1927, precum si biblioteca sa personala, cuprinzind peste 400 de volume semnate de cei mai importanti scriitori romani, cele multe dintre acestea fiind editate pina in 1940. "Donatia este examinata de specialistii institutiei, pentru ca, la viitoarea reorganizare partiala a muzeului, unele dintre piese sa isi gaseasca locul in expozitia permanenta. Prin gestul sau generos, dna Ileana Turusancu se alatura distinsului profesor Aurel Dorcu, ambii considerind ca tot ceea ce au adunat intr-o viata trebuie transmis generatiilor viitoare, prin intermediul muzeelor si al bibliotecilor", ne-a spus prof. Gheorghe Median, purtatorul de cuvint al Muzeul Judetean de Istorie. (Gabi Gombos).

Sursa: http://www.evenimentul.ro/articol/donatie-de-la-fiica.html



Miercuri: 25 Mai 2005 Botosani

Expoziţie şi lansare comună la Galeriile "Luchian"

Mâine, la ora 16:00, la Galeriile de Artă "Ştefan Luchian" va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură semnată de Georgel Şpaiuc. Manifestarea va fi însoţită de lansarea cărţii "Instituţii şi personalităţi de prestigiu pe care le iubesc", scrisă de profesorul botoşănean Aurel Dorcu, publicată chiar în aceste zile de Editura Caromi. Fost profesor la Liceul A.T. Laurian, de care se simte în continuare foarte legat, lucru demonstrat de numeroasele subiecte pe această temă din acest volum , Aurel Dorcu îşi propune să contribuie cu această carte la educaţia estetică a tinerei generaţii. Între preocupările remarcabilului profesor se află şi cele legate de lansarea şi susţinerea morală a unor tineri artişti plastici, din grupul aceasta făcând parte şi Georgel Şpaiuc. "Este un pictor tânăr, în plină afirmare, pe care autorul îl apreciază foarte mult, şi care este un fost elev al profesorului Victor Hreniuc, de la Şcoala Populară de Arte. Artistul, care nu este la prima expoziţie personală, abordează ca tematică peisajul şi natura statică, mai puţin portretul, dar într-o manieră extrem de originală. Pentru că suntem în luna mai, care este luna florilor, sper ca artistul să adune în expoziţie cât mai multe tablouri cu flori, pe care de altfel le pictează extraordinar de frumos", ne-a spus Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean. Manifestarea va fi prezentată şi monitorizată de criticul de artă Valentin Ciucă, de la Iaşi. (Gabi GOMBOŞ)
Sursa: http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Expozitie-si-lansare-comuna-la-Galeriile-Luchian-26-566.html



Luni: 28 Martie 2005, Botosani
Expoziţia George Spaiuc înlocuieşte Bienala Artiştilor Plastici

Anul acesta “Bienala Artiştilor Plastici”, considerată până nu demult tradiţionala întâlnire anuală a artiştilor plastici profesionişti din Botoşani, nu va mai avea loc, fiind înlocuită de o expoziţie personală George Spaiuc, care va fi vernisată la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”. Manifestarea va fi însoţită de lansarea unei cărţi de specialitate, scrisă de profesorul Aurel Dorcu. „Lucrarea va apare la sfârşitul lunii mai iar autorul a dorit ca lansarea să aibă loc exact în cadrul vernisajului George Spaiuc deoarece între cei doi există o relaţie specială, de colaborare şi prietenie. Ca invitaţi vor participa mai mulţi artişti plastici, oameni de cultură, rude şi prieteni ai celor doi expozanţi”, ne-a spus Lucica Pârvan, directorul Muzeului Judeţean Botoşani. (Monica NEMŢUC)
Sursa: http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Expozitia-Georgel-Spaniuc-inlocuieste-Bienala-Artistilor-Plastici-28-518.html

Articole

Concertul inaugural al Filarmonicii din Botosani
Ian Sibelius, unul dintre poetii lumii nordului in muzica, impreuna cu Edward Greg, este cunoscut in primul rand prin poemele sale simfonice („Kullervo”, „Filandia”, „n Saga” etc), majoritatea lor inspirate din marea epopee nationala „Kalevala”. Ele l-au impus drept compozitor national finlandez si i-au determinat o notorietate pe plan european. Sibelius a compus si simfonii valoroase si un Concert pentru vioara si orchestra. El este interpretat de catre solisti de seama ai viorii, asemenea lucrarilor scrise de Mozart, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy, Brahms, Ceaikovski. Se distinge prin factura sa specifica romantismului tarziu si prin ritmurile navalnice din Final, sugerand parca o sarbatoare pagana.
(articole de comentarii pe variatuni muzicale)

George Spaiuc, la Galeria Luchian
Peisajul natural a devenit imagine principala si importanta in arta universala, si nu un simplu mediu ambiant, prin pictura romanticilor, dar indeosebi prin pictorii Scolii de la Barbizon si prin impresionistii francezi: Monet, Renoir, Sisley, Pissaro etc. In arta noastra, majoritatea pictorilor au cultivat cu brio peisajul. Grigorescu cu peisajele sale luminoase, stenice, incantatoare, vazute in Franta sau pe plaiurile paraului Campinita, Andreescu, cu Stejarul, umbrind poiana din jur, cu Padure de fagi, cu Campurile toamnei incarcate de roade, peisaje exprimand vesnicia si maretia naturii. stefan Luchian a lasat lumii imagini de flori si de peisaje din locurile lui dragi, Brebu, Chiajna, Vulcana, creatii innobilate de candoarea, de lumina, de sensibilitatea sufletului sau bun. Creatii pentru care cuvintele noastre sunt prea putine.
(articole de arta plastica)
*Toate aceste articole au fost publicate
Down Up Stop Top